Între vandalism și artă


Am lipsit o săptămână,de pe blog,fiind plecat în București „cu treaba”.Adică să mă mai vad cu prietenii,să mă duc la concerte și să îmi pun în aplicare proiectul,adică să montez două personaje din mozaic.

Totul a decurs bine,în seara de luni a fost montat primul personaj,la ieșirea de la metrou la universitate. Mi-am ales cu grijă locul,astfel încât să nu intervin pe proprietăți private,clădiri proaspăt restaurate,sau renovate,pe monumente, sau lucrarea mea să nu deranjeze trecatorii ( să nu se împiedice de personajul meu). Am ales ca suport un fel de ghiveci, în care trecătorii aruncau gunoaiele,cine a trecut pe la Universitate, la ieșirea de la metrou spre universitate știu despre ce vorbesc. Există trei ghivece,două dintre ele au cate un ornament,iar celui din mijloc ii lipsește ornamentul.Exact acolo am montat eu lucrarea,în locul ornamentului.

Al doilea personaj l-am montat în seara de marți,în gangul care face trecerea între strada Blănari și Lipscani. Un perete plin de stencil-uri, și diferite lucrări realizate cu spray-ul. Din nou mi-am ales spațiul cu grijă,tocmai pentru a nu deranja pe nimeni.

Totuși acest al doilea personaj nu a rezistat mai mult de 5 minute,pentru că un om de la pază,fără prea multă documentație în domeniu,a considerat că am vandalizat peretele,care e plin după cum am spus cu stencil-uri. Dintre aceste lucrări,exact lucrarea mea era cea care strica aspectul peretelui.Nu s-a putut abține să nu o ia jos. Îmi pare rău că nu am reușit să o fotografiez în acel spațiu.

Prima lucrare a reușit să stea la Universitate două nopți și o zi,pentru că în ziua de miercuri,lucrarea nu mai era acolo,cred că a reușit cineva să se împiedice de lucrarea mea,cineva nu a putut să o vadă acolo.Din fericire am reușit să o fotografiez, și mă bucur că timp de două nopți și o zi,oamenii au putut să o vadă.

M-aș mai bucura dacă acel cineva care a luat lucrarea,nu a luat-o că l-a deranjat,ci că i-a placut și ar fi vrut să o aibă acasă.

Mi-am îndeplinit scopul,ci anume ca cineva să vadă aceste lucrări.Dacă au dispărut,înseamnă că cineva le-a văzut, cineva și-a pus în funcțiune neuronii,creierul,cum să facă să ia lucrările.Așadar declar misiune îndeplinită.

Conform DEX:

VANDALÍSM s. n. Distrugere sălbatică a valorilor culturale, artistice etc. ale unui popor; p. gener. distrugere sălbatică și nejustificată. – Din fr. vandalisme.

Mai există o întrebare,oare a fost vandalism ce am facut eu,sau artă?

 

Anunțuri

4 comentarii on “Între vandalism și artă”

 1. cuvintetacute spune:

  bine ai venit in capitala

  • Glappy spune:

   nu cred ca doar in capitala se intampla asta,oriunde in romania e la fel. Si Dumitru Gorzo a lipit coconi pe cladiri si a doua zi nu mai erau. Acum se poate sa le fi luat pentru ca ii deranjau,nu le placea ca cineva a intervenit in acele locuri sau pentru ca au vrut sa aiba acele lucrari. Voi incerca data viitoare sa gasesc o metoda de lipire mai eficienta 🙂

 2. skykery spune:

  Incearca sa nu mai lipesti peste tag-uri din cate vad s-ar putea sa-l ai pe Mist in carca :))


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s