Grădina Tarotului


Știți că am o pasiune foarte mare pentru tehnica mozaicului,este o tehnică a artei murale pe care nu o poate realiza oricine .Chiar dacă la o primă vedere pare foarte ușor de realizat,iar din descrierile pe care le-am făcut aici și aici pare totul floare la ureche,țin să vă spun că nu este deloc așa. Această muncă poate fi apreciată la adevărata ei valoare în momentul în care ai trecut prin toate aceste etape până a ajunge la lucrarea finală.

Poate a face un personaj,nu este atât de complicat,dar chiar și pentru aceste mici personaje pe care le fac,e nevoie de multă muncă,simț cromatic,desen și nu în ultimul rând de imaginație.Totuși, ceea ce este cu adevărat greu este de a pune lucrarea într-un anumit spațiu astfel încât să nu deranjeze cu nimic,să nu fie stridentă prin colorit,dar în același timp, folosind spațiul din jurul lucrării pentru a o pune în evidență.Lucrarea trebuie să țină seama de armonizarea cu mediul natural în care se află.cu eclerajul de care beneficiază, de publicul receptor și alte condiții, individualizate de la caz la caz.

M-a tot bătut gândul să folosesc această tehnică pentru a realiza lucrări de dimensiuni ample, chiar de a realiza un parc placat din pietricele, pentru a face din acest oraș unde locuiesc,(mort din toate punctele de vedere),un oraș care să atragă turiști, recunoscut pentru munca mea,la fel cum Barcelona este recunoscut pentru clădirile și construcțiile lui Antoni Gaudi.E doar un vis,sunt convins că nu se va realiza,oricât de mult mi-aș dori, pentru că nu se vor aloca niciodată fonduri pentru artă,sau cel puțin nu pentru a face ceva frumos într-un oraș atât de mic.Pe lângă această problemă mai există și problema locuitorilor orașului care nu vor uita să atace,să spună că asta le lipsea,un parc,iar ei nu au ce mânca.Altfel spus,arta nu este apreciată în acest mic oraș.Poate în viitor să am ocazia de a realiza o astfel de lucrare într-un oraș mai mare,în care oamenii să fie mai deschiși și să accepte noul.

Urmărind un blog care este la zi cu tot ce se întâmplă în lume pe latura asta a artei,a mozaicului,după cum spune și motto-ul lor „what’s happening now in the world of mosaics”,am găsit și mult visatul parc,care este de fapt o gradină,în care totul este placat cu pietricele.

Este o grădină care se aseamănă cu parcul Güell al lui Gaudi,despre care voi vorbi într-un alt articol,datorită faptului că au în comun această tehnică a mozaicului.

Această grădină se numește „Giardino dei Tarocchi” situată într-un oraș în centrul Italiei,și anume în Toscana.

”Niki de Saint Phalle in ‘Grădina tarotului’ explorează condiția umană pe calea mozaicului la scară monumentală. Aceste aproape imposibile combinații de culori strălucitoare de pe construcții sculpturale reflectă calitățile metafizice reprezentate prin 22 de cărți importante de tarot. Ele nu implica poveștile de noroc ale cărților ci mai degrabă elemente ale experienței de viață, personalitate si autocunoaștere. Lucrul în grădină a început în 1979 iar cea mai importantă parte a lucrării a fost îndeplinită în 1980. A fost în mod oficial deschis publicului în luna Mai 1998.” www.scritube.com

Particularitatea acestei grădini este aceea ca este plină de culoare și de figuri amorfe, îmbinate cu lucrări din mozaic, ce sunt folosite pe post de pavilioane sau clădiri mai mici.

Tot ce a fost creat în această grădină s-a bazat pe cărțile de tarot, artista trăind numeroși ani în interiorul pavilionului denumit “Regina”. Un alt aspect interesant al grădinii este acela că bucățile din care este formată au fost înghesuite în mod deliberat una în alta, pentru ca peisajul să poata fi cuprins dintr-o singură privire.

Mă opresc aici,cu scrisul,dar cu visul merg mai departe,și nu se știe când voi reuși să-l fac să devină realitate.

Dacă vreți să faceți o excursie sau dacă sunteți în trecere,găsiți programul și prețul biletelor aici.


17 comentarii on “Grădina Tarotului”

 1. GiacomO spune:

  Interesantă ideea celor din italia. Pot spune că: „I like boobies.” la duduia cu față neagră.
  Se poate face asemenea lucruri și într-un oraș mai mic dacă s-ar găsi niște sponsori.

  • Glappy spune:

   exista un buget de 10000 lei pe care îl dă primăria,pentru artă,dar acest buget se împarte tuturor celor care vin cu proiecte,iar ca în fiecare an,banii se duc la fanfară,și cei cu dansuri,iar pentru artiștii plastici,nimic. Într-un oraș ca ăsta unde stau,nu există sponsori,e mort din toate punctele de vedere.

 2. Oigen spune:

  Asta este artă. Sper să reuşeşti să şi să-ţi îndeplineşti toate visele. Când am citit prima data titlul, mă gândeam la jocul de cărţi numit „tarot” – taică-miu face parte dintr-un club de tarotişti şi joacă săptămânal de câteva ori.

  • Glappy spune:

   Ideea gradinii de acolo a pornit si asa se numeste :). Mulțam,daca reusesc sa realizez si eu o gradina ca asta,va voi invita pe toti la petrecerea de deschidere ;))

 3. siko spune:

  imi place a-7a de sus in jos.Mise pare cea mai complexa.Si foarte colorata.Succes in continuare cu proiectele tale.Am vazut ca-ti place mult ceea ce faci.Si asta este cel mai important.

  • Glappy spune:

   Din asta imi castig existenta ;)),asta am facut toata viata,asta voi face in continuare :). Cred ca m-as simtii foarte bine in aceasta gradina,cred ca daca ar exista si in Romania asa ceva,ar atrage multi clienti :),

 4. Pato Basil spune:

  gaudi e un geniu iar Barcelona e un oras minunat mai ales ca este si un port foarte interesant

 5. cuvintetacute spune:

  eu vreau sa te vad domle la fata ….. sa vad viitorul Romaniei adica pe tine 🙂 ai idei geniale

  visele sa ti se amplifice

 6. cuvintetacute spune:

  multumesc si eu

 7. Nice spune:

  Interesante lucrarile si simbolistica din spatele lor. Chiar ca te indeamna la reflectie. Am fost in primavara trecuta in Barcelona, am vizitat Parcul Guell, abia astept articolul tau pe aceasta tema.

 8. Amza spune:

  Iată, ce locuri superbe există pe plantație despre care n-am auzit/văzut nimic până să intru aici la tine. Nu renunța la visul de ca construi acel parc. Pentru început ți-aș sugera să-l construiești la scară, ca o machetă arhitecturală și… cine știe 🙂 Nu fii pesimist.

  • Glappy spune:

   voi incerca sa fac un proiect pe care sa-l prezint oficialilor orasului,poate se vor gasi bani pentru construirea unei gradini daca nu a unui parc 🙂

 9. Val33ntyn spune:

  Foarte frumos daca ai reusi asa ceva 🙂

 10. skykery spune:

  Cateva lucrari de pe acel blog m-au fascinat, mai ales acel craniu facut din fragmente de sticle de bere .

  • Glappy spune:

   cred ca m-am uitat la toate postarile de pe blog,si m-au influentat multe dintre ele. Am gasit chestii foarte faine,la unele din ele nici nu ma gandeam ca se pot realiza ;))


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s